понеделник, 31 януари 2011 г.

Да-джа-па-ме

Винаги всичките ми джапанки са били от тези с "пръстите" (някаква слабост). И винаги всичките чифтове до един са заминавали в коша, защото на едната се е скъсал "пръста". Така стана и с тези - едната се скъса. Никак, ама никак не ми се разделяше с тях. Какво да измисля? Ами да, трябва ми 20 cm розов шнур и нищо повече. Промуших го през дупките на "пръстите", един възел откъм долната страна на подметката и Ура!, спасени са.

неделя, 30 януари 2011 г.

Дребни сладки за кафе

Неделя е! Дидко ме покани на следобедно кафе. С най-голямо удоволствие ще изпия една чаша. Ако може, за мен да е късо, с една лъжичка захар.
От Дидко кафето, от мен - бисквитките. Докато той се оправя с чашите, аз ще направя няколко. Рецептата е семпла: цветни филцови листове, пълнеж от вата, конец (2-3 min. за всяка). Имат и екстра - нямат нито една калория!

четвъртък, 27 януари 2011 г.

За чая и торбите за хляб

Навън е -9 C. Време идеално за чай. А по-хубаво от домашния чай няма. Тъй като имам повечко от него, трябваше да осигуря удобни опаковки за съхранението му. Решението видях в хартиените пликове за хляб от търговските вериги. А ако торбите имат и прозрачна страна, още по-добре: виждам какво има вътре, а в същото време чрез миниатюрните дупчици чая "диша". Наздраве!

сряда, 26 януари 2011 г.

Мартенски проект

Има малко повече от месец до Баба Марта, т. е. достатъчно време, за да направим спокойно собственоръчно мартенички за близки и познати.

На забравилите, ще припомня как се прави усукан червено-бял конец:
Отрязвате два равни по дължина конеца, бял и червен. Завързвате ги един към друг в единия край. Намирате си помощник, който да държи единия свободен край, а другия край - вие. Опъвате конеца и започвате да усуквате в посока на нишката. Колкото повече усуквате, толкова по-ситна "стъпка" на спиралата ще се получи. Когато прецените, че сте усукали достатъчно, събирате свободните краища и пускате. Дооформяте с ръка.
В магазините за прежда предлагат готова усукана прежда - освен традиционна, има и такава с "добавки" - със сребърни, златни нишки и разни други заврънтулки.

Мартениците, които направих са по уроци, които съм показвала в предходни публикации - нищо ново. Вижте тук. Към червено-белите цветя промуших от усукания конец. Завързах го на панделка.

Следват шаблоните. Това са нещо като картички и подложки в едно - за тях ще закача мартеничките. Разпечатах ги на полукартон. На всеки лист разположих по 3 шаблона. От лицевата част е изписан стандартния поздрав "Честита Баба Марта!", а на гърба кратко мартенско пожелание.
Закрепих мартеничката с безопасна игла.
Изрязах парче от ацетатна хартия (или казано по нашенски "целофан"), с която да обвия картончето с мартеничката. Следва залепянето на двата края на хартията, но понеже много се плъзга и размества, промуших ластичка и така залепянето стана лесно. Използвах лепило (може и тиксо).
И накрая готовата мартеница:

понеделник, 24 януари 2011 г.

Плетени копчета

Най-накрая тази жилетка доживя да се "види" с копчета. Модела на цветята е взаимстван от този пример с някои промени: всяко от петте листчета на цветето е от 5 двойни бримки (вместо 10, както е във видео-урока). Направих 10 цветчета. Следва сглобяване: цвете - копче - цвете и пришиване на цветчетата едно към друго. И така, копчето е готово! Време: 5-8 min. за 1 копче.
В крайна сметка, не знам какво толкова чаках, за да я свърша тази работа.

петък, 14 януари 2011 г.

Покани за рожден ден/ детски празник

Рожденият ден на Дидко е още доста далеч, но реших да нахвърля някои идеи за покани:
Покана с мече в балон
Фонове и картинки съм ползвала от страницата на Microsoft и всичко съм работила в MS Word, така че е изключително лесно и забавно да се направят персонални покани.

петък, 7 януари 2011 г.

Още календарни занимания

В началото на седмицата сменяхме старите календари в офиса и хвърлих око на един голям календар с пингвини, на спирала, разпечатан едностранно - просто идеален за рециклиране! Замъкнах го вкъщи. Обърнах го на обратно, изрязах го до формат А4 и с Дидко апликирахме приготвените от мен картинки за Януари. Той ги "оцвети" и остана много доволен, че после закачих творението му на стената.
В края на месеца ще направим Февруари, в края на другия - Март...

От изрезките облепих едно кашонче от копирни листи, в което с Дидко слагаме различни съкровища.

сряда, 5 януари 2011 г.

Настолен календар за 2011

За да направите такъв календар са ви необходими малко свободно време и никакви специални умения или софтуери. Ще ви е предостатъчен от Office пакета единствено и само MS Word. Разбира се, ако ви е по-лесно, може да работите с Exel, но на мен Word-a ми е по-симпатичен.

Кратки инструкции:

Работния лист е стандартен, А4. В таблица от 24 колони и 16 реда са поместени всички елементи (снимки, букви, цифри), Височината е 11 cm. Колоните от първия ред се сливат (в нея ще се изпише годината). Редовете от колона първа се сливат (където ще се постави снимката). Контурите на таблицата накрая се изчистват. Правят се две таблици – по една за всяко полугодие.

Таблица изглежда така, когато не са "обезцветени" контурите й:

Такааа, до тук добре. Тъй като на края трябва да получите ето такава разгъвка на календара

идва въпроса как да се завърти едната от таблиците с главата на долу.

Трябваше ми известно време да открия топлата вода и в крайна сметка го постигнах по следния начин:

Отворих нов работен лист Document2.

От File менюто -> Page Setup избрах листа да е с хоризонтален изглед (Landscape). Начертах таблица от 1 ред и 2 колони.

Копирах таблицата с едното полугодие от предходния документ и я пейстнах с Paste Special (от меню Edit -> Paste -> Special Picture Enhanced Metafile) в първата колона на таблицата от Document2. Така вече имах картинка вместо таблица, която можех да завъртя на 90 градуса на дясно (от Picture Toolbar -> Rotate Right 90). По аналогичен начин се действа с таблицата на второто полугодие, само че се завърта на ляво (от Picture Toolbar -> Rotate Left 90). Picture Toolbar ще се появи в лентата със задачите като кликнете с десен бутон върху снимката и изберете Show Picture Toolbar.

Накрая центрирах таблицата по средата на работния лист и й махнах контурите.

Воала! Разпечатвате на картон, сгъвате и имате чудесен семпъл календар.

При втория вариант няма да се налага това трансформиране на таблиците в картинки -всичко ще се работи като таблица, като се избира опцията текстовете в нея да се изписват не хоризонтално, а вертикално (тогава разбира се редовете ще бъдат не 16, а 24, а колоните вместо 24 - 16). Но аз вече бях направила хоризонталните таблици и за това трябваше да намеря начин да ги завъртя, за да не ми отиде труда на вятъра, иначе може би щеше да е по-лесно... догодина ще пробвам :)

Pin It button on image hover