Follow by Email

понеделник, 30 август 2010 г.

Честит Рожден Ден!

Края на Юли Дидко стана на три. За Дидко е важно тортата да е с много свещи и да има кола. А за мама е важно тортата да става за ядене.
Една-две седмици преди тържеството бях в близкия магазин, където ми се мернаха готови блатове за торта - изкуших се да спестя малко време и ги взех от рафта. Обаче след като проверих съдържанието, преброих 10 Е-та + "любимия" маргарин. Оставих обратно блатовете.
В крайна сметка, дидковата торта тази година беше от пандишпанови блатове с "детски" крем и сметана.

Блатове: За торта с Ф 26-28 cm.
7 яйца
14 с. л. захар (с връх)
14 с. л. брашно (равни). Ако ползвате обикновено брашно, добавете към него 1 ч. л. бакпулвер.

Белтъците се разбиват със захарта на гъста пяна. Добавят се жълтъците и се бие още 3-4 мин. След това, оборотите на миксера се намалят и лъжица по лъжица се добавя брашното. Изсипва се в намаслена тавичка, поръсена с брашно или грис (аз сложих на дъното хартия за печене). Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като след 10-тата минута се намаля на 160. Пече се на 3 пъти, като мислено сместа се разделя на 3 равни части. Може и на веднъж да се изпече, като блата след това се разрязва - трябва да е напълно изстинал и да разполагате с остър нож и лека ръка.
За какаови блатове, на всяка добавена лъжица какао, се слага 1/2 лъжица брашно по-малко. Може да се добавят ситно смени ядки.
Рецептата е от Тортената библиотека на bg-mamma.
Блатовете могат да се приготвят предварително и да се съхраняват до 1 месец във фризера, като преди използване се оставят 2-3 часа на стайна температура. Точна така направих и аз, за да ми е по-леко покрай цялата останала подготовка.

Крем Ванилия
1 l прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 пак. ванилия
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се по малко от брашното и една и половина чаши от общото количество прясно мляко, до получаване на еднородна смес.
Останалото прясно мляко се поставя на котлона да заври и тогава към него с непрекъснато бъркане се прибавя яйчената смес. Вари се до сгъстяване. Когато е готов се снема от котлона и се прибавя ванилията, като се разбърква добре. В млековарка, крама става бързо и лесно.
Източник: eZine.bg
Когато приготвям този крем обикновено слагам от 1 до 3 яйца. Този път въобще не сложих, заради топлото време и дългия път от 500 км, които тортата щеше да пропътува.
Така се получи, че не успях на направя фондан, за това намазах отгоре със сметана, поръсих със захарни пръчици, а отстрани със смлени орехи. За финал няколко знаменца, резедав Merc от 56 година и тортата е готова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че отдели от твоето време! Ще те очаквам отново!

Pin It button on image hover