сряда, 26 януари 2011 г.

Мартенски проект

Има малко повече от месец до Баба Марта, т. е. достатъчно време, за да направим спокойно собственоръчно мартенички за близки и познати.

На забравилите, ще припомня как се прави усукан червено-бял конец:
Отрязвате два равни по дължина конеца, бял и червен. Завързвате ги един към друг в единия край. Намирате си помощник, който да държи единия свободен край, а другия край - вие. Опъвате конеца и започвате да усуквате в посока на нишката. Колкото повече усуквате, толкова по-ситна "стъпка" на спиралата ще се получи. Когато прецените, че сте усукали достатъчно, събирате свободните краища и пускате. Дооформяте с ръка.
В магазините за прежда предлагат готова усукана прежда - освен традиционна, има и такава с "добавки" - със сребърни, златни нишки и разни други заврънтулки.

Мартениците, които направих са по уроци, които съм показвала в предходни публикации - нищо ново. Вижте тук. Към червено-белите цветя промуших от усукания конец. Завързах го на панделка.

Следват шаблоните. Това са нещо като картички и подложки в едно - за тях ще закача мартеничките. Разпечатах ги на полукартон. На всеки лист разположих по 3 шаблона. От лицевата част е изписан стандартния поздрав "Честита Баба Марта!", а на гърба кратко мартенско пожелание.
Закрепих мартеничката с безопасна игла.
Изрязах парче от ацетатна хартия (или казано по нашенски "целофан"), с която да обвия картончето с мартеничката. Следва залепянето на двата края на хартията, но понеже много се плъзга и размества, промуших ластичка и така залепянето стана лесно. Използвах лепило (може и тиксо).
И накрая готовата мартеница:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че отдели от твоето време! Ще те очаквам отново!

Pin It button on image hover