сряда, 5 януари 2011 г.

Настолен календар за 2011

За да направите такъв календар са ви необходими малко свободно време и никакви специални умения или софтуери. Ще ви е предостатъчен от Office пакета единствено и само MS Word. Разбира се, ако ви е по-лесно, може да работите с Exel, но на мен Word-a ми е по-симпатичен.

Кратки инструкции:

Работния лист е стандартен, А4. В таблица от 24 колони и 16 реда са поместени всички елементи (снимки, букви, цифри), Височината е 11 cm. Колоните от първия ред се сливат (в нея ще се изпише годината). Редовете от колона първа се сливат (където ще се постави снимката). Контурите на таблицата накрая се изчистват. Правят се две таблици – по една за всяко полугодие.

Таблица изглежда така, когато не са "обезцветени" контурите й:

Такааа, до тук добре. Тъй като на края трябва да получите ето такава разгъвка на календара

идва въпроса как да се завърти едната от таблиците с главата на долу.

Трябваше ми известно време да открия топлата вода и в крайна сметка го постигнах по следния начин:

Отворих нов работен лист Document2.

От File менюто -> Page Setup избрах листа да е с хоризонтален изглед (Landscape). Начертах таблица от 1 ред и 2 колони.

Копирах таблицата с едното полугодие от предходния документ и я пейстнах с Paste Special (от меню Edit -> Paste -> Special Picture Enhanced Metafile) в първата колона на таблицата от Document2. Така вече имах картинка вместо таблица, която можех да завъртя на 90 градуса на дясно (от Picture Toolbar -> Rotate Right 90). По аналогичен начин се действа с таблицата на второто полугодие, само че се завърта на ляво (от Picture Toolbar -> Rotate Left 90). Picture Toolbar ще се появи в лентата със задачите като кликнете с десен бутон върху снимката и изберете Show Picture Toolbar.

Накрая центрирах таблицата по средата на работния лист и й махнах контурите.

Воала! Разпечатвате на картон, сгъвате и имате чудесен семпъл календар.

При втория вариант няма да се налага това трансформиране на таблиците в картинки -всичко ще се работи като таблица, като се избира опцията текстовете в нея да се изписват не хоризонтално, а вертикално (тогава разбира се редовете ще бъдат не 16, а 24, а колоните вместо 24 - 16). Но аз вече бях направила хоризонталните таблици и за това трябваше да намеря начин да ги завъртя, за да не ми отиде труда на вятъра, иначе може би щеше да е по-лесно... догодина ще пробвам :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че отдели от твоето време! Ще те очаквам отново!

Pin It button on image hover