събота, 15 септември 2012 г.

Петъчно-съботен лимонов чийзкейк с извара

Като една средностатистическа потребителка на социална мрежа, прилежно съм се абонирала към няколко кулинарни сайтове. Тъкмо от там ми попадна рецептата на този лесен вариант на чийзкейк
Петък беше. И понеже традицията е да се ляга минимум в дванайсет, реших, че евентуалните гладни, могат мъъъничко да изчакат, защото ми е изключително важно да го пробвам този чийзов кейк.
Разбира се, лесният вариант е да се ползват готови бисквити, но за мен това е един голям (всъщност огромен) компромис, още повече, че домашните стават съвсем, съвсем бързо (често правя ей така, да си имаме за хрупане).
Ползвах следната рецепта:
1 яйце
1 с. л. олио
захар на око (примерно към 1/4 чаена чаша)
амонячна сода (около 1/3 пакетче)
ванилия
брашно, колкото поеме

Полученото тесто се разточва на тънка кора (разточвам върху хартия за печене - трик, скойто спестявам много нерви по прехвърлянето на кората от плота в тавата). Слагам в предварително загрята, на 220 градуса, фурна. Пече се на 200 градуса.

От тази доза излезнаха 220 гр. бисквити. За справка, рецептата за чийзкейка изисква 200 грама.
Смлените сухи съставки + маслото (сложих 80 грама) 
Готов за печене (да не забравя! Освен настърганата лимонова кора, сложих и половината сок на лимона)

Престоя 1 нощ в хладилника. 
... и дружно беше изяден в парка.



2 коментара:

  1. Обожавам този тип сладкиши поради факта ,че може да импровизираш. Този си го запазвам за утре,имам останали бисквити от тортата ми Габрово, със сигурност е с прекрасен вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Следващия път мисля да заменя част от изварата с крема сирене и да сложа малко повече сметана, за да се получи по-пухкав. Иначе е много приятен и много му отива лимоновия вкус - дозата ще я увелича на сок от цял лимон.

      Изтриване

Благодаря, че отдели от твоето време! Ще те очаквам отново!

Pin It button on image hover