Follow by Email

петък, 2 юли 2010 г.

И вълкът цял, и агнето сито!

Слингът! Нещо много простичко и толкова съвършено. Опитах и живота ми с бебе стана по-спокоен и хармоничен.

Когато Данаил беше бебе, шевната ми машина нито беше в ред, нито пък аз се мобилизирах да търся плат и да ходя по шивачки да ми направят. Действах мързелешката - ползвах обикновено парче цветно хасе (за носене на хълбок) и чаршаф, когато носех Дидко на гръб. Изумително удобно – с километри съм вървяла с Данаил, тежащ 11 кг. Ръцете се „развързват” – спокойно може да се сготви, да се притича до магазина, да сe мине с прахосмукачката... и през цялото това време имах за компания едно спокойно и предоволно бебе. Пълно олицетворение на познатата поговорка „И вълкът сит, и агнето цяло”.


поглед отзад

изглед отпред (все едно имате бюстие без презрамки)

Обясненията ми за вързване на гръб из един форум:
Използван е сгънат чаршаф (сгъната е дългата страна). Сядате на легло, детето е прилепено с корем за гърба ви, граката му са на нивото на кръста ви (хубаво е да имате помощник 1я път, необходима е малко сръчност). Обвивате детето с плата, като долният ръб трябва да му дойде до сгъвките на краката. Хващате свободните краища, които идват на гърдите ви. Прехлупвате ги един върху друг, като добре сте пристегнали и започвате да навивате на руло от горе на долу. Правите поне 4-5 превъртания, за да се получи стегната "сглобка". Остават да висят двата долни края на плата. Тях ги вързвате на възел. Гърдите ви спират чаршафа да се изхлузи на долу, но и татковците могат да носят така, въпреки липсата на естествени възвишения. Може да се измисли алтернатива на вързването, например вместо на руло, може да се пробва с горен възел.

На хълбок. Просто вързвах плата на възел и напред! Важно е долния ръб на слинга да идва до сгъвката зад коляното, а горния да стига до мишниците на детето.

Ето и подобрен вариант на слинг за носене на гръб, измайсторен от мама Escorial за нейната Карина.
и напътствията й за ушиването:

Розовото парче - правоъгълника, който обхваща гръбчето на бебето е: 45х33 см
Към него са пришити презрамките, които са: 2х (135х10 см)
Правоъгълника и пришитите към него презрамки съм подсилила с три ленти (сгънати като bias tape) с ширина 5 см (разгънати - 10 см)
Колана е 95х10 см
Зашила съм ги така, че всъщност видимата розова част остава: 23х30 см
Това са размерите без добавка за подгъв и зашиване. Тях си ги добави сама, колкото ти е удобно (бел. а. текстът е автентичен - оригиналът е отговор към конкретна майка).
Плата е нещо като велур - памучен плат, подобен на този, с който правят джинси, но няма райета.

мама Escorial и Карина в действие

Споделено от Escorial:ова, което съм направила всъщност може да се върже и отпред, т.е. детето да е отпред, а презрамките да се кръстосат отзад на гърба. Когато излизам на дълга разходка предпочитам така да я връзвам, защото не ми се уморяват толкова раменете, а и се чувствам по-спокойна като е пред мен и я гушкам когато пресичам улици и светофари".

П.С.
Благодарности на Escorial (Мария Комитска) за предоставения материал!
В своя блог, Бу също е показала как да си направим слинг без шиене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че отдели от твоето време! Ще те очаквам отново!

Pin It button on image hover