петък, 3 септември 2010 г.

торта Габрово



Това е тортата с вкус на детство. За пръв път я опитах преди няколко години в Габрово, за това и така си я кръстих. Не й знам оригиналното име, само ми е известно, че рецептата идва от Белоградчик.

Блатове (всъщност са кори. След като се изпекат стават като огромни бисквити)
1 ч.ч. захар
2 амоняка
5 яйца
5 с.л. олио
брашно, колкото поеме - обикновено отива около 1 кg
Разточват се 6 кори. Слагат се в предварително загрята на 200 градуса фурна. Преди да се вкарат, се намаля на 180. Пекат се до зачервяване - Стават много бързо, за около 10-тина минути едната.

Крем
2 l прясно мляко
1 ч. захар (или повече, ако искате по-сладко)
2-3 яйца (може и само едно)
2 ч.ч. брашно
Яйцата и захарта се разбиват. Прибавя се по малко от брашното + 1 и 1/2 от общото количество прясно мляко докато се получи еднородна смес. Останалото мляко се слага да заври и към него с непрекъснато бъркане се добавя млечно-яйчената смес. Вари се до сгъстяване. Когато крема е готов, се прибавя ванилията. След като изстине се заливат корите една по една. Отгоре обилно се поръсва със смлени орехи. Престоява поне една нощ в храдилник, за да могат корите хубаво да поемат от крема. После си облизвате пръстите!


Eто така изглеждат блатовете-кори. Може да направите бисквити от тестото, стават изключително вкусни и хрупкави.

Имайте впредвид, че се получава торта с доста сериозни размери - Ф35 cm (или това е, колкото едновремешните кръгли тави). Често разделям продуктите на половина, за да получа по-елегантна торта.

4 коментара:

  1. Заинтригувах се от рецептата, но се затруднявам с тези 2 амоняка. Мислех, че е амонячна сода, но тогава без течност как ще се омеси?

    Много приятен блог! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Mamma Barba, за жалост не си помня рецептите наизуст (а, отдавна не съм я правила тази торта) и не мога да се сетя за липсващата съставка, а определено има такава. Ще проверя рецептата в тетрадката ми и при първа възможност ще пиша. Иначе амоняка е именно амонячна сода. Някакъв спомен имам, че липсващата "брънка" е прясно или кисело мляко, но да не се излагам повече, ще проверя и ще поправя рецептата!
    . Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. След едноседмична информационна изолираност, се включвам с обещаната информация - изпуснати са яйцата в рецептата за корите - 5 броя (хиляди извинения за разсеяността ми)!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммммммм! Скоро ще я пробваме. Благодаря.

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че отдели от твоето време! Ще те очаквам отново!

Pin It button on image hover