Follow by Email

четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Нашата нощ на музеите

На 24-я си ден Септември ни подари топла нощ и пълна луна, които чудесно се съчетаха с Нощта на галериите и музеите в Пловдив.
Нощта предлагаше изобилие от най-разнообразни събития, но аз трябваше да начертая изпълним семеен маршрут, който основно да гравитира около детската програма и евентуални събития, които да са ни по път.
Нощ първа - малко вода за отскок и право към Регионалния етнографски музей - основния за вечерта обект.
Музеят ни предложи прекрасна атмосфера, към която се бяха присъединили и National Georgaohic със симпатичните си подаръци за всяко дете, много нощни туристи и известен брой детски колички в двора. Стаите на къщата ни разказаха за бита на българина, живял век преди нас. Дидко разлюля чановете, не пропусна да повърти машината за мелене на грозде и да посвири на пианото в огромното антре на първия етаж.
На връщане посетихме почти транзитно няколко от преобразуваните в галерии възрожденски къщи, основно внимавайки не върху експозициите, а над неуморно бягащия сред тълпата Данаил.
Следващата спирка трябваше да бъде Природонаучния музей. От далеч видяхме голямата опашка, която се извиваше покрай стените му. Похвално наистина, това не всеки ден може да се види, но вече бяхме поизморени, за това се отказахме да чакаме и оставихме посещението за по-скокоен ден.

Ден втори - прекрасен и топъл, че чак и горещ - истинско циганско лято.
Балабановата къща.
Зад високия няколко метра зид на къщата ни очакваха просторен двор, смокинови дървета, постлани черги и множество цветни масички. В тази обстановка, малки хора творяха на воля картини, глинени скулптури и разни други нещица, а големите просто релаксирахме и сладко бездействахме, или поне аз го правех :))

Данчовата къща.
Тук следваха още малко творчески изяви от страна на Дидко, който много се впечатли от стативите и веднага искаше да седне на един от тях. Нарисува картината "път с релси", дарихме творбата на изложбата и поехме към последната цел - Кукления театър. Там в 4 следобед трябваше да започне "Как да си направим кукла сами". Отивайки в 4.15 ч. се оказа, че материалите са свършили. Жалко - миналата година програмата в Кукления театър приключи също така преждевременно - нещо не им се получават нещата откъм организация.
И така, поуморени, но разнообразени поехме към вкъщи след нашата Нощ или по-скоро Ден на музеите.

FIN!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че отдели от твоето време! Ще те очаквам отново!

Pin It button on image hover