сряда, 17 април 2013 г.

Нещо като урок

Обещах да покажа "А"-то на работата с филц. Мисля, че само това първо стъпало съм усвоила на този етап, дори не мога претендирам, че съм наясно с "Б"-то и какво се случва от там нататък. Както всички изкуства, съм сигурна, че и иглонабиването е море без дъно, още повече, че вълната е жив и благодатен материал, и има още много, ама наистина много какво да се учи.
И така, ето какво ви е нуждо, за да си направите, в случая цветенце с листо:
1. Вълна в любими цветове; формичка (по принцип се продават специални, но може да ползвате сладкарски или да заемете от детето негова за пластелин); Гъба (домакинската върши добра работа); игла (тук съвет не мога да дам, дори в магазина не можаха да ме насочат, тъй като не са специалисти и взех една на сляпо. Общо взето знам, че колкото е по-голяма иглата набиването става по-бързо, но и по-грубо - получават се дупки в изделието).
2. Вземам парче вълна и го разчепквам.
3. Слагам вълната във формичката.
4. Започвам да боцкам бързо, не много силно - мисля, че всеки сам може да усети нужния интензитет. Вълната започва да се стапя като захарен памук и полека придобива форма.
5. Обръщам цветето на обратно и продължавам с набиването. Повтарям обръщането неколкократно. Ето, това е формичката, която се получи след 3-4 обръщания.
6. Хващам цветето с пръсти и започвам да оформям страните (тук трябва повече концентрация,  за да отива иглата на правилното място, а най-добре е да се снабдим с напръстници).
7. Вземам от втория цвят (жълт) и оформям малко топче, което позиционирам централно. Монтирам го към цветето като набивам с играта само външните очертания на кръгчето (дано да се разбира, какво искам да кажа). Ако искам жълтото кръгче да е като вградено в цикламената база, т. е. да е плоско, вземам съвсем малко от него и боцкам по цялата му площ. В случая исках да получа 3-Д ефект. Самото цвете дооформих, като набивах с иглата по въображаемите контури на венчелистчетата, така че да станат изразителни.
8. Нямам форма на листо, за това го оформих с ръце и повторих стъпките с набиването и неколкокротното обръщане (ст. 5).
9. Нагласям двата елемента, цвете и листо, така, както искам да изглежда композицията.
10. Започвам да набивам листото, за да може нишките му да се вградят в цветето и да се получи стабилна конструкция.
11. Слагам закопчалка, защото съм решила, че това ще е брошка.
12. Гордо закичвам палтото и съм доволна, че утринта я дават хладна, около 5 градуса :)
Рошавичките нишки, които стърчат е добре да се отрежат, ако не можем да се справим с тях чрез иглата.
Ами, това е. Искам отново да отбележа, че във виртуалното пространство наистина е пълно с множество уроци и моят съвсем не е най-прецизния, а по-скоро давам една по-обща насока и представа за това що е то иглонабиване.
Приятно творене!

6 коментара:

  1. Чудно цветенце е разцъфнало! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много , много ми харесва брошката, страхотна симпатяжка!!! Сто на сто ще си вземам материали, много е вълнуващ самият процес на изработка , обожавам , когато всичко е ръчно изработено без грам заготовки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) много е зарибяващо, сестрич. Вълната е толкова податлива на моделиране, буквално се изумих. И всичко това само с помощта на 1 игла. А винаги съм мислела, че е голяма философия. Добре, че един ден ми дойде муза да се позаинтересовам и прочета това-онова, че да прогледна :))))

      Изтриване
  3. Страхотно уроче :)! Със сигурност няма да пробвам, защото съм от хората, които се възползват от всякакви готови глезотийки - имам предвид, че по-скоро ще ползвам готов филц, за да си направя подобно бижу!
    Брошката е много хубава!
    П.П. Ако нямаш против, ще можеш ли да махнеш проверката на коментара :)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бо! Добре дошла при мен :) Ами, това сме хората - различни и с разнообразен стил на действие. Ще ми бъде интересно да видя творения от готов филц.
      ПС
      М/у другото не съм и предполагала, че я имам включена тази досада с проверката - разкарах я :)

      Изтриване

Благодаря, че отдели от твоето време! Ще те очаквам отново!

Pin It button on image hover