Follow by Email

вторник, 29 юни 2010 г.

Аз, митичния "Списък за бебето" и моя избор


Лека-полека идва момента, когато трябва да се подготвим от към материалната страна, за да посрещнем нуждите на бебето и да улесним самите себе си в новото ежедневие. Какво е необходимо да се вземе за целта? Трябва ли да изкупим целия детски магазин, за да осигурим спокойни дни за нас и детето ни? Трябва ли всичко да е ново и скъпо, за да покажем на целия Свят, че искаме да сме добри родители или е добре да се замислим над "зеленото" мото Reduce, Reuse, Recycle (Намали, Използвай отново, Рециклирай) и да не се срамуваме да бъдем разумно пестеливи. В отговор на въпроса, във виртуалното пространство бъка от теми из форумите, има десетки списъци, препоръки, хвалби и отрицания. А влезне ли човек в реален магазин става страшно - главата му се замайва от изобилието на бебешки артикули и родителя без опит здраво закъсва.
Беше предизвикателство да направя стегнат списък на наистина необходимите неща (и още по-голямо предизвикателство - да се придържам към него).*
*Текстът, по-долу, отразява личния ми опит по темата. Целта му, в никой случай, не е да приканва към закупуване на определена стока и/ или марка, а само и единствено да подпомогне родителя при избора на най-доброто за него и детето му. Или да кажем, че давам "храна" за размисъл по темата.


Легло
Мислех, че това е едно от най-важните неща, с които трябва да се снабдим час по-скоро. Бебето като се появи, друго взето-невзето, легло трябва да има. И така, бях някъде в 7-я месец, когато в нас имаше бебешко креватче. Исках да е от дърво - изглеждаха ми по-стабилни и естетично издържани. В интернет попаднах на обява на употребявано легълце на идеална цена - леглото беше от масивна дървесина в натурален цвят (точно като този на мебелите ни в спалнята, с голямо чекмедже на метални водачи, три нива на височината на матрака, махаща се предна решетката, колелца (което ми позволяваше, по-късно, да го местя без проблем), малък размер (60х120). Имаше и опция да става люлка. Въобще, всички екстри, които могат да се желаят, направо в десетката.
Като бебе Данаил спа във въпросното легло може би 2, най-много 3 седмици. Оказа се безкрайно изморително по безброй пъти нощем да ставам, да взимам бебето, да се връщам на спалнята, за да го кърмя, после пак да ставам, да го оставя по нааай-внимателния начин и накрая и аз да си легна... и тъкмо заспала, хайде отново... За това вечер започнахме да спим заедно, а през деня го приспивах на спалнята и така описаната гимнастика отпадна. Ако ще спите тамдем с бебето, хубаво е да инвестирате в качествен матрак и разбира се, протектор за матрак.
Все пак леглото вършеше някаква работа - махах предната му решетка, долепях го до спалнята и така хем беше като бариера срещу падане, хем мястото се увеличаваше, и спяхме спокойно и на широко.
Едва след 2 г. и 8 м. влезна истински в употреба, след като Дидко един ден сам пожела да спи на него.
------
Друго за сън:
Бебешко спално бельо - поръчах на шивачка това, което исках (комплектите, които се предлагаха по магазините не ми допаднаха).
Детски одеяла и пелени - купуването на нови се оказа в известен смисъл прахосване, тъй като бях натрупала цял арсенал от пелени от различни времена (включая от мое и на таткото) и щяха да са ми съвсем достатъчни.
Чувалчета - Подариха ми 2 броя (летен и зимен вариант). Оказаха се практична придобивка, особено за през зимата - незнам защо, но аз никога нямаше да купя такова нещо. При избора на размер на чувалчето не трябва да се прекалява с дължината му, защото се омотава много неприятно около детето.
Обиколник - никак не бях сигурна до колко ще е необходим. Измислих мой вариант от възглавници, транформиращи се в обиколник: от двете страни на няколко калъфки за възглавници (стандартен размер) сложих по 2 рапиди - разбирайте, отидох да ми сложат. Рапидите представляват метални пръстени, през които се промушват връзки, шнурове и прочие. Така с този ъпгрейд на калъфките, възглавниците стоят привързани към стените на леглото.


Количка
Е тук беше големия ужас. Изборът на детска количка - тема достойна за научна дисертация. Обиколихме магазините, четох доста (няколко месеца всъщност). В крайна сметка налучках правилно, че количката трябва да е с големи гуми, ако искам да се предвижвам сравнително безпроблемно по родните улици; да е широка и удобна за бебето и не по-малко лесна за управление. Добре, харесването лесно, харесах си, но как се дават пари колкото за малък автомобил! Тук уцелих следващото ми страхотно попадение от обявите в интернет - желаната от мен количка на страхоооотна цена. Така се уредих с триколка на Чико, която впоследствие толкова много си обичах. Почти 2 години ми служи вярно, в сняг и в морски пясъци, по планински баири и черни пътища - "луноходът" се справяше безотказно. Сега в нея се вози бебе Калоян (малкия ми племенник) и още си е съвсем читава.
В последствие, през ръцете ми минаха още няколко возила, но никое от тях не можа да ми пасне така, както първото. Недостатъкът на триколката беше сравнително малкия кош за принадлежности (но определено се преживява) и това, че е обемиста (но все пак, да отбележа, че без проблем влиза и в най-малкия асансьор).
Забележка: при избор на количка, отчитайте и факта дали ще се събере в багажника на автомобила ви.
Някакъв компромисен вариант между маневреност, размери, удобство за бебето и родителя, са количките на Макларън. Удивително за мен е как с толкова малки колела тази количка (Макларън Триумф) се справяше с препятствия, които бяха невъзможни за други марки.
тригодишния Данаил в лунохода

Друго за разходка:
Слинг - нещо, което ще направи бебето ви безкрайно доволно. Имайте предвид, че кенгуруто и слингът дават съвсем различно усешане за комфорт, както на бебето, така и на майката. Победителят по точки е слингът. Защо да ползвате слинг? Ето тук, може да прочетете откровенията на една майка, която толкова се въодушевява, че започва да прави и предлага своя линия слингове.Комплект за къпане и преповиване
Вместо да вземаме отделно повивалник, ваничка и стойка за нея, реших че едно такова нещо, наречено "комплект за къпане и преповиване" ще ми свърши чудна работа. Взех го отново ползвано и съм доволна, че не изръсих малко състояние за ново такова. Допълнително се снабдих с шезлонг за ваната, в който бебето се поставя докато е малко. Исках обикновена, а не анатомична ваничка, за да може да се ползва и когато бебето поотрасне.


Изключително важно е стойката да е стабилна, защото има не една и две истории за неприятни инциденти. По-добре без стойка, ако ще се прави компромис с безопасността. Иначе е наистина удобно тялото на родителя да е изправено (ако имате висока стабилна маса, би свършила същата работа, освен ако не сте решили все пак да се охарчите за тази глезотия). За малки помещения, не препоръчвам, заема доста място.
-----
Друго за къпане и преповиване:
Ако приспособлението не е в банята, е необходимо да се разполага с кофа/ леген за пренасяне на водата и съд за поливане (внимавайте съда да няма остри ръбове).
Хавлии - 2 комплекта ми бяха напълно достатъчни.
Козметика за баня (шампоан, душ-гел) - особено първите месеци не е нужно бебешката кожа да се третира с такава, но поради недостатъчна осведоменост тогава, аз ползвах сапун. Все пак съм имала някакъв инстинк, защото ползвах традиционен, а не течен (в които има значително повече зловредна химия). След баня масажирах с бадемов лосион, а чистото бадемово масло е още по-добър вариант.
По настоящем, 3 години по-късно, когато къпя Данаил, изполвам шампоан веднъж седмично, а сапун 1-2-3 пъти в мини количества. Останах много приятно изненадана, когато един ден след ревизия на съдържанието на дидковото 2в1 (ш-н и душгел на Halos n Horns) видях, че е чисто откъм парабени, фталати, SLS/SLES, триклозан, пропилен гликол, метилизотиазолин (MIT). ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО СЪДЪРЖАНИЕТО ВЪРХУ ОПАКОВКИТЕ! Оказва се, че редица прехвалени и препоръчвани дори от медицински лица марки, оглавяват класациите за най-опасни козметични продукти.
Към 3-я месец и крустите не ни подминаха. Взех четка с естествен косъм, с която масажирах скалпа при къпане, иначе не бих купила. За крустите друго не съм правила, бяха упорити, но в крайна сметка изчезнаха от само себе си (така както и аз знаех).
Непромокаема подложка за преповиване - практична е, върши хубава работа. Една ми беше предостатъчна.
Мокри кърпи - отначало ползвах само, когато сме на вън. Вкъщи почиствах с преварена вода и памук (да се предпочита органичен). Преди няколко години не бях запозната с вредността на химикалите, но сега гледам да отбягвам този иначе удобен продукт.
Скрин/ шкаф за бебешки дрешки и принадлежности
В спалнята нямаше излишно място за голям бебешки кът, за това взехме един пластмасов скрин с 5 чекмеджета, който побра всички дрешки. 2007-ма по магазините нямаше почти никакъв избор откъм модели и цветове. Взехме скрин в кафявата гама. Допълнително го декорирах със самозалепващо се фолио, така че да се поосвежи и да се впише в обстановката на стаята. И до ден днешен го ползвам за дрешките на Данаил.


Бебефон
За мен незаменим. Вещта, която ми служи най-дълго и често. Безкрайно досадно (и изнервящо) беше да притичвам през 5 минути до стаята на бебето и да слухтя като партизанин дали всичко е наред - душата ми просто не можеше да се отпусне. Първите 2 месеца минаха по този начин и в един момент реших, че е крайно време да се снабдя с бебефон.
Какви ми бяха критериите при избор:
  • Да няма проблеми с обхвата (да не прихваща странични честоти от съседни бебефони, на полиция, таксита; без проблем да предава през 2-3 стени). За това изключих масово разпространените марки (блока ни е голям и е пълно с малки деца и избрах не толкова разпространена марка по онова време (Tomy), поне да игнорирам преплитането с други бебефонни честоти).
  • Да е с вградена лампа (което се указа добър избор, защото при приспиване на друго място не винаги има нощна лампа в стаята и тази от бебефона вършеше хубава работа);
  • Да може да работи на батерии - в случай, че няма ток, достатъчно контакти на евентуално чуждо място и т.н. (но въпросната опция така и не я използвах);
  • Да мога да говоря от родителския приемник (което също се указа почти безмислено);
  • Светлинния индикатор го гледах рядко, но все пак е полезен, ако мястото, на което е родителя е прекалено шумно (пусната пералня, телевизор, шумна компания...)
Родих се, когато дидифона пристигна и влезна в употреба.
Взимахме го като ходим при приятели, по гостита с приспиване, по морета, при бабите. Сега продължава да служи на сестра ми.
Оказа се от изключително издръжлива пластмаса - все още е здрав въпреки многобройните падания от шкафа, върху който стоеше (метър и половина) и въпреки миговете на умопомрачение на Данаил.
Искам да кажа, че идеална работа щеше да ми свърши и модела, без описаните екстри, който е 2 и половина пъти по-евтин. Сега, ако трябваше да купувам, бих взела именно този без екстрите.
Термометър
Да измериш температурата на малко дете (с традиционен живачен термометър) се оказва сложна задача, като процедурата повече прилича на инквизиция отколкото на хуманно действие, целящо доброто на детето. Решението - електронен термометър за ухо/ чело, измерващ температурата за 3-4 секунди. Нашият го взехме инцидентно при едно ходене в МЕТRO, беше на промоционална цена - марката световно неизвестна за мен, happylife. Освен телесна температура, измерва и температурата на повърхности, както и тази на въздуха в помещението. Сензорът му е капсулиран и не са нужни допълнителни накрайници. Има и други екстри - памет, дата, час и т.н.
Чудесен помощник, който прави живота по-лесен.

***
Разни:
Ножичка за нокти (нокторезачка), Аспиратор за нос, Физиологичен разтвор, Спирт и памук за обработване на пъпа.

Помпа за кърма - бях взела помпа тип "спринцовка", за всеки случай, но се оказа излишна, тъй като педиатърката ми показа как става на ръка (виж и тук) - много по-ефективно и неболезнено.

Лансинох (или друг мехлем за зърна) - без него сигурно щеше да ми се прииска да се метна през някой прозорец (става въпрос за първите дни на адаптация).

Термокана - мноooго удобен уред. Дори и да кърмите и да не ви трябва за приготвяне на адаптираното мляко, ще ви върши чудна работа по много други поводи (например, за да преварите вода за почистване при смяна на пелените). С малко дете често се налага да разполагате с топла питейна вода, а като поотрасне се използва още по-интензивно - за приготвяне на закуска, чайове (през зимата ние пием изключително много), когато затоплям храна от хладилника го правя на водна баня и т.н. Мобилна и удобна е когато сме на почивка. Каната напълно изхвърли микровълновата ни фурна от употреба.

Не съм ползвала - биберон-залъгалки, шишета, сушилници, стерилизатор, подгревател за храна/ кърма, термобокс и други подобни артикули.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че отдели от твоето време! Ще те очаквам отново!

Pin It button on image hover